Vid förra årets varginventering fanns det ungefär 340 vargar i Sverige vilket var mindre än året innan. Samtidigt har högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte stoppa 2017 års licensjakt på varg. Det betyder att årets jakt på 24 vargar drar igång 2 januari. Jakten kommer att pågå i Dalarna, Gävleborg, Värmland och i ett litet område mot Örebro län.

Här i Dalarna förekommer vargen mest i de södra delarna. Fram till och med 2012 steg populationen stadigt. Då låg den på lite över 110 stycken. Sedan dess, vid den senaste inventeringen låg populationen på 80. Vargarna bor i olika grupper med olika revir, för några år sedan dessa revir 24 stycken.

Det är vanligt med dimma i Dalarna likt den här bilden. Den är bilden är dock inte från Dalarna. Den är tagen i Slovenien.

Vargen är en het fråga som delar Sverige. Storstäderna tenderar att vilja skydda dem, landsbygden vill skjuta dem eftersom de attackerar och dödar deras husdjur, tamboskap och renar.

Vargen är fridlyst och får bara jagas under väldigt kontrollerade former – för att skydda den egendom som främst utgörs av andra djur som ägs av människor.

I Sverige är det länsstyrelsen som beslutar om vargjakt och ibland förekommer olika regler beroende på i vilket läns som jakten pågår. Vargjakten i Sverige är antingen skyddsjakt eller licensjakt. I kort är skyddsjakt ett beslut som bedöms från fall till fall av länsstyrelsen.
Licensjakt är däremot något som bestäms av Naturvårdsverket baserat på att det till exempel finns en stabil föryngring i vargbeståendet – så att de inte riskerar att dö ut. Närmare detaljer kring jakten tas då över av respektive länsstyrelse som fastställer närmare detaljer. Vid licensjakt får den som har skjutit vargen behålla skinnet, men innan dess tas hela vargkroppen om han av statens veterinärmedicinska anstalt på uppdrag av länsstyrelsen.

Årets licensjakt kommer att pågå till och med den 15 februari och totalt har Länsstyrelsen Dalarna godkänt att sex vargar ska skjutas.

Vargen i Dalarna
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − elva =