Rättviks spelmanslag är en av vår stads främsta stoltheter. Det är också ett spelmanslag med lång historia. Spelmanslaget bildades redan 1944. Då hade många redan spelat ihop, så det här rör sig om det officiella bildandet. Det ska då har varit en man vid namn Säbb John som först kläckte idén. 

Efter det beslutade man också att träffas mer regelbundet än man gjort tidigare. Kravet för att få vara med med var enligt utsago ”…att man kände behov av att spela låtar”. Den devisen är något som spelmanslaget fortfarande lever efter.

Idag har spelmanslaget närmare hundra medlemmar varav ungefär hälften deltar aktivt. De möts och övar i folkmusikens hus varje tisdag, 19-21. Då är även all välkomna att delta. Det är bara att ta med sig sitt instrument.

Rättviks spelmanslag brukar också turnera, även runt om i Sverige. De anordnar danser och under sommaren har de temakonserter i Rättviks kyrka. Temat för dessa konserter brukar variera men det rör sig oftast om sånger av en viss spelman. Det kan också vara låtar som kommer från en viss del av Rättvik.

1948 ägde det stora genombrottet för Rättviks spelmanslag rum. Mats Arnberg arbetade då på radiotjänst och på fritiden var han själv spelman. Mot bakgrund av det bestämde han sig för att försöka göra ett radioprogram med spelmansmusik. Efter mycket om och men fick han ihop ett program och genom det nådde Rättviks spelmanslag en större publik.

Rättviks spelmanslag är inte Sveriges äldsta. Det är istället Dalaföreningens spelmanslag som bildades redan 1939 i Stockholm. Efter det bildades Leksands spelmanslag men som god trea hittar vi vårt eget lag. Det stora boomen av spelmanslag ägde rum i början av 50-talet. Traditionellt spelar laget musik som kommer från just deras del av landet. Huvudinstrumentet i ett spelmanslag är oftast fiolen och musiken är urtypisk för svensk folkmusiktradition.

Rättviks spelmanslag
Tagged on:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 − åtta =