Den 3 februari 1972 var en mulen dag i Sapporo. Det var också invigning av de Olympiska spelen och på Makomanaistadion spatserade de den ena truppen efter den andra in. Den svenska truppen kom klädd i svarta byxor, gråa byxor och en halsduk i bästa Harry Potterstil, fast blå-gul. Gruppen anfördes av Rättvikssonen Hasse Börjes som var en av de stora 500 meter skridskor. Innan de olympiska spelen drog igång hade Börjes vid ett flertal tillfällen slagit de ena världsrekordet efter det andra.  

Skridskokarriären började i IFK Rättvik efter att Börjes hade testat på ett flertal andra sporter, till slut föll valet på skridskoåkning eftersom Börjes kroppshydda var aningen för muskulös för längdskidor som han annars var duktig på.

I Sapporo var Börjes en av de givna favoriterna men en spökande sträckning i benet liksom tysken Erhard Keller kom att hindra honom från att ta guld. Istället blev det en hedervärd silverplats. Året därpå fick Börjes däremot sin revansch och vann VM guld istället.

Här i Rättvik finns det ju ett flertal alternativ för den som gillar skridskoåkning och nu är det dessutom högsäsong. På Siljan anordnas lärarledda turer för den som vill åka långt. Där kan du eventuellt springa på Börjes själv som om tillfälle bjuds ibland frekventerar sjön.

Andra alternativ att åka skridskor på är:

Hedslunds Idrottsplats (Rättvik Arena), ring: IFK Rättvik 0248-103 52.

Prästskogsvallen, som fungerar fint för spontanskrinnaren eftersom ingen bokning krävs.

Furudals Ishall, som även fungerar på sommaren. Kontakta IFK Ore för mer information 0258-106 20.

 

Avslutningsvis hoppas vi att de här två filmerna ska inspirera.

Den första är från en tur på Siljan. I den andra kan du se bilder från den OS-invigningen i Sapporo 1972. Ungefär fyra minuter in i filmen kommer du att se självaste Hasse Börjes.

Hasse Börjes och skridskoåkning i Rättvik
Tagged on:                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 − tre =