Nu har vi på redaktionen haft omröstning och här kommer de fem bästa sevärdheterna i Rättvik. 

  1. Givetvis är Sveriges vackraste sjö etta på listan. Här finns ju den vackra naturen, de snyggaste och mysigaste byarna, liksom en fantastisk tradition av hantverkskonst. Siljan uppstod ju i samband med att en meteorit slog ner för ungefär 360 miljoner år sedan. Sedan dess har Siljan blivit ett av Dalarnas absolut populäraste turistmål och på sommaren i synnerhet så finns det en mängd aktiviteter att sysselsätta sig med, festivaler till exempel.

    Vackrast av dem alla var Siljan.
  2. Långbryggan. Den som nästan är lika lång som evigheten. I Rättvik är evigheten lite längre är 628 meter. Bryggan byggdes 1895 för att ångaren ”S/S Rättvik” skulle kunna lägga till där. Båten trafikerade Siljan under den första hälften av 1900-talet. Idag lägger M/S Gustaf Wasa till vid långbryggan istället. Det är också relativt vanligt att människor gifter sig på bryggan.
  3. I anslutning till den där meteoriten som föll för alla de där miljonerna år sedan så hände det ockås en massa spänande saker med jorden och bergarterna. En effekt av det här var att kalk blev en populkär sak att bryta i modern tid. Det höll man på med till 1990-talet. Efter det visste tog det ett tag innan man kom på att bygga om det gamla kalkbrottet till en gigantisk utomhusarena för musik, med gyllen snitt i bästa grekisk stil. Dalhalla anses nu vara en av de snyggaste utomhusarenorna i hela Europa.
  4. Det vackra gamla utsiktstornet. Tornet ligger ungefär fem kilometer sydost om Rättvik och ritades av en 17-årig student i slutet av 1800-talet. Från tornet är utsikten över Siljan fullkomligt magnifik. I anslutning till Vidablick finns även ett bra kafé och ett vandrarhem.
  5. Gammelgården. Gammelgården är en ett antal byggnader som avspeglar det gamla svenska bondesamhället. De flyttades till sin nuvarande position från ett antal småbyar som tidigare låg i området nära Rättvik. I stugorna finns det en mängd gamla möbler och på sommaren kan man givetvis avnjuta en kopp kaffe i den trivsamma miljön.
Bästa sevärdheterna i Rättvik
Tagged on:                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sjutton − 4 =